Det perfekta hemmet

Vi svenskar älskar våra hem. Framför allt jönköpingsbor och stockholmare, säga det. I den kungliga hufvudstaden syns containrar och orange eller rosa säckar för byggskrot lite varstans på trottoarerna, inte bara i innerstaden, utan även i förorterna.

Utomlands bryr man sig inte lika mycket om hemmet. Medelklasspar i exempelvis Belgien har inga problem med att bjuda hem folk till en dammig lägenhet med gamla IKEA-möbler, även om de jobbar med media. Det skulle aldrig en stockholmare i samma socioekonomiska grupp göra.

Vad innebär ett drömhem?

Vi kan alltså konstatera att många svenskar är beredda att lägga ner stora pengar, men exakt vad ett drömhem innebär varierar stort. För vissa innebär det framför allt att det alltid ska vara rent och fräscht i hemmet. Om man jobbar mycket kan man lösa detta genom att anlita en städfirma. Klicka här för att se exempel på hur en städfirmas erbjudande kan se ut.

Ett drömhem kan också handla om helt andra saker. Det kan handla om att ha ett välorganiserat hem, där ingen enda liten pryl någonsin befinner sig på fel plats. Som ni nog förstår drömmer många barnfamiljer om ett sådant hem, men ingen av dem lyckas uppnå det. Däremot finns det barnlösa, eller medelålders svenskar med utflugna barn, som lyckas organisera sina hem in i minsta detalj. Ofta innebär det ett stort antal hyllor, garderober, byråer och andra förvaringsmöbler från ELFA eller IKEA.Smart hem

Det smarta hemmet

Men att ha ett organiserat hem kan också innebära något helt annat. Genom att koppla samman flera enheter i sitt hem med tekniken Z-Wave, och fjärrstyra dessa enheter från sin smarta mobiltelefon. Det kan handla om att göra många olika saker, som t.ex. att

  • Starta värmepumpen i sommarstugan under resan dit.
  • Starta motorvärmaren till bilen medan man äter frukost.
  • Tända och släcka ljuset i hemmet.
  • Övervaka hemmets energiförbrukning i telefonen.

Tekniken för detta har funnits i några år nu, men utvecklarna har inte alltid haft ett konsumentperspektiv. Dessutom kräver sammankopplingen av enheter en del tekniskt kunnande. Utvecklingen går dock snabbt, och nya, mer konsumenttillvända produkter som enkelt kan kopplas samman är på väg. Det gäller dock även att flera tillverkare kan enas om en gemensam standard.