Färre lånar till renovering

De senaste åren har många fler renoverat med pengar som faktiskt inte är lånade. Detta är ovanligt och experter tror att det snart kommer börja lånas igen. Det finns många olika sätt att låna på och lånet ses ofta som en investering.

452178-home-and-stacks-of-money-isolated

Allt färre svenskar höjer sina bostadslån för att renovera bostaden, rapporterar svd.se och gp.se. I en undersökning svarade endast 22 procent att de renoverat för pengar som är lånade under de tre senaste åren. Dessa siffror är de lägsta på tio år. Experter tror att de låga siffrorna kan bero på att många hunnit renovera klart men man tror att vi i närtid kan få se en ökning igen och att många kan passa på att höja lånen.

Flera lånealternativ

Är man en utav dem som faktiskt fortfarande vill renovera och måste ta ett lån, finns en rad olika alternativ. Exempelvis kan man som sagt höja sitt bostadslån och på så sätt få pengar till renoveringen. Men man kan också ta någon form av privatlån och det finns många aktörer som erbjuder detta. För att veta vilken aktör som har den absolut bästa räntan, kan man ta ett lån genom advisa.se, som jämför flera lånegivare för att kunna erbjuda bästa möjliga lån. Självklart bör man, som vid allt lånetagande, tänka på att lånet måste kunna betalas tillbaka och att lånet verkligen bör gå till renoveringen och inte till köpet av någon onödig lyxpryl.

Se lånet som investering

Något som kan grunda att man faktiskt tar ett lån för att renovera, är att renoveringen ofta är en investering. Mycket av det man gör om i bostaden kan göra att den ökar i värde och kanske säljs för en dyrare peng.

”Ska du sälja snart kan det vara lönt att göra om ytskikten, som att måla och tapetsera.” Läs mer.