Inredningstrender 2019: kontraster, växter och färg

Inredningstrenderna år 2019 bjuder bland annat på kontrastfulla effekter, stora växter och 90-talsfärger. För att lyckas med dessa trender är det viktigt att välja rätt inredningsdetaljer och rätt belysning.

Inredning är något som engagerar många människor. Med hjälp av färg, möbler, växter och andra föremål kan hemmet enkelt förnyas och förbättras. Att dekorera hemmet är för många en hobby och ett stort intresse, vilket inte minst märks på det stora antalet influensers inom inredning. Instagram och sociala medier har blivit viktiga kanaler för att inspireras och få inredningstips. Inredning är inte längre en aktivitet för enbart för proffs som inredningsarkitekter och interiörkonstnärer. Tvärtom, inredning och dekoration av hemmet är något som alla kan relatera till och inspireras av. 2019 års inredningstrender bjuder på en härlig blandning av färg, dekoration och ljus. Det viktigaste är att anpassa inredningstips och trender efter den egna plånboken och hemmet. Oftast behöver det inte kosta skjortan att skapa en stor förändring i hemmat. Istället bör fokus vara att göra små förändringar som ger stor effekt på helheten. Detaljerna är nyckeln för att lyckas med inredningen.

Kontraster och effektfull ljussättning

År 2019 är kontraster en tydlig trend. Dessa kontraster kan uppnås på flera sätt, bland annat genom att måla väggar och föremål i olika färger och skapa effektfull ljussättning i rummet. Belysning är så mycket mer än bara ljus i rummet. Ljus och belysning skapar dynamik och djup i rummet. Ett tips för att få till denna uppseendeväckande effekt är att använda flera olika ljuskällor i rummet. På så sätt kan belysningen riktats och förstärkas efter hemmets unika stil och form. En dimmer är ett annat sätt att förändra atmosfären i rummet. Hos märket Elko erbjuds många innovativa produkter inom belysning, formgivning och design. Med elinstallationer, uttag och brytare går det att skapa ett magiska effekter med belysningen i samtliga rum i hemmet. I Elle Decoration finns användbara tips hur för en genomtänkt ljussättning. Det är viktigt att tänka på att det finns flera olika sorters ljus som har olika funktioner.

  • Allmänljus är den ljuskälla som sprider ljus i hela rummet. Den sitter oftast i taket.
  • Flera ljuspunkter är ett utmärkt sätt att skapa kontraster och framhäva övriga inredningsdetaljer i rummet. Ju större rummet är, desto fler ljuspunkter behövs.
  • Väggbelysning är lampor som är riktade upp på väggen eller väggarna. Detta ger en känsla av ett större rum.

Växter

De senaste åren har växter varit inne och denna trend ser ut att fortsätta. Ju fler växter och större växter desto bättre. År 2019 inreds hemmen med växter från golv till tak. Även torkade blommor och växter kommer att slå igenom stort. Däremot är importerade snittblommor något som kommer att synas allt mindre. År 2019 genomsyrar hållbarhetstänket samtliga inredningstrender. Därför är det bättre att investera i rejäla växter i krukor.

90-talsfärger

År 2019 kommer 90-tals färger som gult att synas överallt i inredningssammanhang. Senapsgula möbler blir blickfånget i rummet och skapar effektfulla konstraster mot lättsamma kulörer som beige och grått. Gult kommer även synas i mer naturliga nyanser som sand, havre och grädde. Den gråskaliga inredningen vi sett i många år kommer att få konkurrens av de gula tonerna. Även puderrosa kommer att hänga med även detta år och matchas med fördel med stora växter för att maximera konstrasterna i rummet. Att blanda färger skapar en lekfull känsla i hemmet.