Julkalendern på väggen

För att kunna räkna ner till jul har en så kallad adventskalender använts av många i flera årtionden. Genom att sätta upp en kalender på väggen skapas en härlig julstämning och gör det enklare att vänta på julen.

2507234-advent-calendar

Vi har i ett tidigare inlägg skrivit om att julpynta.

”De flesta väljer att vänta till några dagar innan jul med att pynta med tomtar och liknande. Adventsstaken kan man dock plocka fram och låta stå framme under hela december.”

Adventsstaken är faktiskt en av de mest juliga inredningsdetaljer av alla och som vi skrev kan man ha den framme hela december. Då gäller det att man har en riktigt snygg adventsljusstake. Men något annat juligt som kan, och faktiskt måste vara framme hela december, är adventskalandern eller julkalendern. Kalendern består av 24 numrerade och utspridda luckor och varje dag öppnar man en lucka, enda fram till jul. Syftet med julkalendern är att man ska räkna ner dagarna till jul och göra det lättare för framförallt barn att vänta på julen. Traditionellt så sätts julkalendern upp på väggen, likt en tavla.

Innan adventskalendern uppfanns, fanns en tradition i en del av Tyskland där man gjorde ett kritstreck på dörren varje dag i december fram till julafton. Andra tände istället ett nytt ljus eller satte upp en ny religiös tavla, för varje dag. I Sverige hade de första julkalendrarna som såldes antingen tyskt eller brittiskt ursprung. Den första helt svenska kalendern som var tänkt att ritas av Elsa Beskow, kom ut 1934. Det blev istället vykortsmålaren Aina Stenberg-MasOlle som illustrerade och motiven bestod av tomtenissar som bodde på hennes gård i Dalarna. Läs mer.