När ska man hyra in hantverkare?

Det finns många olika typer av arbeten som behöver utföras i ett hem. Vissa av dem klara de flesta av att utföra själva, men för en del större eller mer avancerade arbeten är det bäst att anlita en bra hantverkare, såvida man inte är mycket noggrann och händig.

Att skrapa, måla och kitta träfönster klara de flesta av, men när det kommer till att byta ut befintliga fönster behöver de flesta hjälp av en fönsterfirma. Att byta ut ett fönsterparti är i vilket fall ingenting som en person kan göra själv, det är alldeles för tungt för att det ska gå att göra. Har du gamla träfönster i en ovanlig modell och vill ha nya likadana kan du ta dem till en byggnadssnickare. Att snickra egna fönster själ kan tyckas lätt, men det är betydligt svårare än man kan tro.

Att göra om ett badrum är ett stort projekt, men många väljer trots detta att göra arbetet själva. Ofta blir resultatet av detta bra, bara man är tillräckligt noggrann. Det är dock inte säkert att man kan få ut ersättning från sitt försäkringsbolag om något händer i det badrum som man renoverat själv. Arbetet ska ha utförts på ett fackmannamässigt sätt, och för vissa försäkringsbolag innebär detta att en auktoriserad fackman måste ha utfört arbetet. Andra bolag tolkar reglerna mer liberalt. Hör dig därför för hos ditt försäkringsbolag om vad som gäller. Och om du bestämmer dig för att renovera själv, följ branschreglerna, d.v.s. antingen GVK:s Säkra Våtrum, eller Byggkeramikrådets branschregler för våtrum.