Poppis med solceller hemma

En typ av energiförsörjning som blir allt mer populär är solenergi. I år har rekordmånga svenskar velat sätta upp solceller hemma för att producera sin egen el. Och man tror att det kommer bli ännu mer populärt i framtiden.

383715-solar-panel

Det är allt fler svenskar som väljer att sätta upp solceller på sina tak eller i sina trädgårdar för att producera egen el, skriver Sveriges Radio. Ett företag som håller på med solceller har enligt artikeln verkligen märkt av det stora intresset för att skaffa solceller. Det är nämligen allt fler som hör av sig och vill ha hjälp och enligt företaget har efterfrågan på solceller mångdubblats på bara ett år. Varför så många vill ha solceller nu tror man beror på att allmänheten har börjat förstå att det faktiskt är ekonomiskt försvarbart och att det känns bättre att betala till sig själv än att behöva betala ett energibolag.

Skaffa solceller hemma

Men även om intresset för solceller ökar väldigt mycket så står den här energikällan för en väldigt liten del av Sveriges elproduktion. Förra året kom en tiondels procent av den el som vi använde från solen. Och det kanske aldrig kommer bli så att vi kan få all vår energi från solen i Sverige eftersom vi inte har så många soltimmar varje år. Men mindre hushåll skulle kunna börja använda solceller som energikälla utan problem. Om man är intresserad av att börja med detta kan man besöka företaget Eklok och deras hemsida. De har nämligen den här utrustningen att köpa hos dem. Och ska man installera solceller hemma hos sig är det egentligen bara ett tak med minst 10-15 graders lutning som krävs, enligt DI. För att man ska få ut det mesta av solcellerna är det också bra om huset ligger så att halva taket vetter mot syd eller sydöst. Vill man få dit solcellerna på allra bästa sätt är en smart grej att anlita en solcellstekniker som kan titta på huset och se till att solcellsanläggningen sitter optimalt. Några andra saker att tänka på när man ska skaffa solceller är:

  • Att det inte bör finnas träd som skuggar taket.5135200-happy-sun
  • Att man måste kontrollera om bygglov krävs.
  • Att rot-avdrag faktiskt gäller för arbetskostnaden för en normal villaanläggning.

Tesla ger sig in på marknaden

I och med att intresset för solceller ökat har större företag börjat fundera på att investera i branschen. I Expressen kan man läsa att Tesla Motors vill satsa på egen tillverkning av solceller och att de hoppas på att kunna börja den tillverkningen redan nästa år. Det här är inte den enda gången som Tesla arbetat inom energibranschen, utan man har snarare varit en aktiv spelare inom den när man tagit fram en elbil och ett batteripatent.