Rent och fint

I dag skriver vi om hur man nu gärna slänger ut det gamla hemma, ”decluttering”, för att skapa minimalism, lugn och organisation. Men slänger man ut, för att kunna köpa nytt?

inredning öppen planlösning2Många är det som drömmer om att rensa upp hemma. Slänga saker, sortera garderoberna med nya galgar och system, dammsuga förråd och vind på oanvända prylar. Men det är lättare sagt än gjort. Många saker har till exempel affektionsvärde för den som äger den, som en vacker dopsked från matsilver man har med sig hela livet, eller ett smycke som man ärvt från en älskad mormor, eller kanske sina favoritbyxor som är så sköna trots eventuella hål.

I en artikel i Sydsvenskan kan vi läsa om det pågår en slags trend vad gäller att slänga och rensa bland sina ägodelar. Det är särskilt vid tillfällen när man brutalt konfronteras vid sin materialism, som när det till exempel är dags att flytta och måste köpa en massa nya flyttlådor – eftersom du samlat på dig en hel massa fler saker sedan den sista flytten.

Rensa med förnuft

Sedan kanske en släng-iväg-dag kan funka som inte bara en frigörelse av fysiskt utrymme, utan även som en själslig detox med lättnad och större harmoni som följd. Det viktigaste är kanske att man är medveten om vårdslös konsumtion och det ohållbara i slit-och-släng. Enligt artikeln ovan är det viktigt att ställa sig frågan: städar jag för att bli fri från mina ägodelar eller för att bli fri att kunna köpa nya? Det senare är i sig inte direkt hållbart, eller förenligt med att rensa för harmoni.

Någon som fått sina personliga ägodelar upprensade och sålda, är Marilyn Monroe. Efter att ha varit död i mer än femtio år är det så dags att rensa ut och sälja allt från brev till andra personliga prylar som tillhört den mytomspunna legenden. Bland annat kan en köpa kärleksbrev från exmaken Joe DiMaggio, skrivna 1954, med hjärtskärande rader om sviken kärlek. Men det gäller att ha pengar, för ägodelarna går inte av för hackor. Mer om detta kan man läsa om här.