Sänk värmekostnaden i vinter

Rött hus landet snöI år har kylan kommit smygande och vädret har varierat mellan minus till plus från en dag till en annan vilket gjort att många redan i september valde att dra upp värmen i sina hem. Och nu när tidningarna skriver att en Sibirisk kyla är på väg att dra in över landet är det nog många som oroar sig över sina värmekostnader i vinter. Men som tur är så finns det en hel del smarta knep att ta till.

Redan 2011 skrev Sydsvenskan att man kan kapa sina värmekostnader i hemmet med hjälp av en braskamin, men det finns även andra smarta sätt att sänka kostnaderna på som artikeln utelämnade att ta upp. Ett knep är nämligen att byta ut sina fönster så att huset släpper ut mindre värme vilket i sin tur gör att hemmet värms upp fortare och håller värmen som på så vis gör att man sänker sin kostnad. Genom att till exempel googla ”fönsterbyte Stockholm” får man upp en rad olika firmor som utför denna typ av tjänst, men det gäller att välja rätt. Ett knep för att veta om företaget gör vad de utlovar är att läsa vad tidigare kunder har skrivit om dem och på så vis kan man enkelt göra en liten bakgrundskoll så att säga.

Smarta knep för att sänka värmekostnaderna

  • Elda – om du har en öppen spis eller vedkamin hemma så använd den, det är både mysigt och värmer under kalla vinterdagar.
  • Täta ordentligt – har du en ventil vid ett fönster eller kanske vid dörren? Glöm inte att täta den ordentligt så att ingen onödigkyla sipprar in.
  • Byt ut fönster – gamla hus har allt som oftast otätade fönster som drar, byt ut dem mot moderna fönster så kommer ingen värmde att gå förlorad.
  • Ha inte elementen på full gas – visst kanske det är skönt att ha extra varmt hemma när minusgraderna står i farstun, men genom att sänka termometern bara några ynka grader kan du spara hundralappar, och om du är en riktig viking kan du nog dra ner så du sparar tusenlappar.
  • Isolera vinden – i SvD tipsar man om att gamla vindar ofta är otätade, så om du har en vind kan detta vara bra att kontrollera.