Satsa på lampor i december

Nu när mörkare tider råder är det viktigt att belysa hemmet på rätt sätt. December månad är förenad med ett ökat antal bränder på grund av alla levande ljus och vill man gå säker bör man därför satsa på lampor. Med olika ljuskällor kan man skapa stämning, ändra ett rums struktur och lyfta fram detaljer.

1831370-light-bulb-in-night

42 procent av de bränder som orsakas av levande ljus kommer att inträffa nu i december, skriver man på Helsingborgs Dagblad. Under andra och fjärde advent inträffar flest bränder i december och så har det varit de senaste fem åren. Man kan fråga sig varför vi tänder levande ljus när vi vet att de är så pass farliga. Men det trevliga med dem väger tyngre än faran. En stor anledning till att många väljer att tända ljus i december är även att det är väldigt mörkt nu. Vi tycker det är härligt med något som lyser upp och vi behöver ljus i mörkret.

Hur belysa på bästa sätt?

Men man behöver faktiskt inte tända levande ljus för att få den ljushet man behöver. Med bra belysning i hemmet kommer det aldrig kännas mörkt inomhus. Förutom att lysa upp och göra så att man ser, kan ljuset även hjälpa till att skapa en viss känsla i ett hem. Man har de senaste åren börjat tänka utanför boxen när det kommer till ljus, och LED-lister i och under möbler är inte längre ovanligt. Man kan till exempel köpa led spotlights hos Spotiled att sätta i taket, eller köpa en led-list att sätta under skåpen i köket för att skapa ett stämningsfullt kök. När man inreder med olika ljuskällor får man gärna blanda varmt och kallt ljus, skriver man på Dagens Nyheter. Detta för att skapa kontraster i rummet. Man kan börja med en accentbelysning som lyfter fram någon detalj i rummet. Sedan bör man även ha ett allmänljus i taket och ett funktionsljus, även kallat arbetsljus, som lyser upp till exempel köksbänken där man står och lagar mat. Till sist behöver man även ett atmosfärskapande ljus, som till exempel ljusslingor.

Testa dig fram

För att skapa illusionen av att ett rum är större än vad det faktiskt är, kan man satsa på uppljus, kan man läsa i Metro. Vill man hitta det perfekta stället att placera en lampa är det bästa tipset att gå runt i rummet med lampan och testa var den ser bäst ut. Testa mitt i rummet, i ett hörn eller vid en vägg.