Välj rätt mäklare

Nyckelordet när det kommer till att välja mäklare för att få din bostad såld är förtroende. Välj din mäklare noggrant och få svar på alla dina frågor innan du bestämmer dig.

För att hitta rätt mäklare för jobbet finns det en del att ta hänsyn till. Först ska du bestämma dig för vad det är exakt du vill ha hjälp med. Är det hela försäljningen eller bara delar av den? Fördelar med att ta hjälp av en mäklare är att mäklaren ansvarar och planerar för allt det praktiska så som värdering, annonsering, budgivning, visning och kontraktsskrivning. Det är vanligast att mäklaren tar betalt med provision men betalningen kan även utgöras av andra sätt. Att vara ärlig och öppen är en bra början på en smidig och bra affär. Det är du som ska sälja som ansvarar för uppgifterna som mäklaren kommer att förmedla till spekulanterna på din bostad och det är viktigt att uppgifterna är korrekta. Säljaren kan bli ersättningsskyldig om inte uppgifterna är korrekta.

Tips när du väljer mäklare

Börja alltid med att se till så att mäklaren är registrerad. Det kan du göra hos Fastighetsmäklarinspektionen. Det är bra att välja en mäklare som har lokalkännedom och kan förmedla den positiva känslan av närområdet och även har koll på skolor och andra saker som finns i bostadens närhet. Kommunicera med din mäklare om hur det är tänkt att objektet ska marknadsföras. Hur kommer projektbeskrivningen att se ut och finns det någon proffsig fotograf?En bra idé är att titta på mäklarens tidigare annonser för att skapa dig en bild om hur marknadsföringen kommer att se ut. Ta reda på hur många gånger din bostad ska visas och vilka krav som ställs på dig inför visningarna. Det är även viktigt att få svar på dina frågor kring allt det praktiska, såsom vad mäklaren vill ha för ersättning och vad som gäller om ensamrättstiden, det vill säga den tiden som mäklaren har ensam rätt till försäljning. Hittar du själv en köpare under denna tid så har normalt sett ändå mäklaren rätt till sin provision.