Varning för bobubblan

Även om man inte går i att-köpa-ny-bostad-tankar så har det inte undgått någon att bopriserna är uppe på rekordnivåer just nu och många är oroliga för att en krasch ska dyka upp, samt hur man ska undvika den. 

hus mäklare bostadBara genom att surfa in på Mäklarhuset så blir man medveten om att de både finns ett stort utbud, men även att priserna är otroligt höga. Något som både skrämmer människor, men även får människor att fortfarande slänga upp plånboken. Och, oavsett om man går i köptankar eller om man står vid sidan av så har det inte undgått någon att marknaden kokar och många undrar när man kommer kunna se en nedåtgående trend. Och vad kommer att tända då? Dagens Industri skriver i sin artikel att Konjunkturinstitutet konstaterar följande:

”Ett boprisras på 20 procent skulle få BNP-tillväxten att falla med en procentenhet och arbetslösheten att stiga med 1,5 procentenheter.”

Många ställer dig nu frågan hur det kommer att se ut om priserna fortsätter att vara låga. Detta då hälften av Sveriges BNP är kopplad till privat konsumtion. Man ser nu en koppling mellan ökade bostadspriser och ökad konsumtion då en köper bostad och vill sedan renovera och köpa nya vitvaror och möbler. Vad många är rädda för är att vad som kommer att hända med ekonomin och bostadspriserna faller? I rapporten skriver KI följande:

”Av den framgår att en nedgång i bostadspriserna i Sverige med 20 procent under ett år skulle minska hushållens konsumtion med knappt två procentenheter efter ett drygt år. Vidare skulle arbetslösheten stiga med 1,5 procentenheter efter knappt två år.”

Om man känner att man vill ha en snabb förklaring på varför det är som det är just nu, rekommenderas en artikel i Aftonbladet där de punktar upp vad som hänt, varför och vad som komma skall.